Boyun egzersizleri

Boynumuz da ağrılardan yakınıyorsak ve bu ağrılar hiç geçmiyorsa kesinlikle bir nedeni vardır. Eğer masa başında çok oturuyorsak ve kitap okuma veya yazma işlemleri günlük yaşamımızda ciddi yer kapsıyorsa boyun ağrısı hiçte anormal değildir.
Boyun fıtığı olanlar zaten egzersizleri önceden yapmadığı için ve gerekli önlemleri almadan hayatına devam ettikleri için ortaya çıkmakta.
Fakat biz önlemi egzersiz yaparak alabiliriz. Hem var olan ağrılardan kurtuluruz hemde ilerde boyun fıtığı olma riskinden kurtulmuş oluruz.
Egzersiz yapmadan her zaman öncelikle ısınma egzersizleri yapalım, Artık bunu önceki yazılarımızdan bilmekteyiz. Normal 30 dkk yürüyüş iyi bir ısınma egzersizidir.
Önemli Not: Eğer kalp ve kalp yetmezliği diabet kolestrol vb hastalıklarımız varsa egzersizleri yapmadan bir uzmanla görüşmenizi tavsiye ediyorum. Fizyoterapistler olarak bu işin eğitimini almış ve profesyonel bir şekilde icra etmekteyiz.

Boyun ile birlikte sırt kaslarınızda önemlidir.
Resim

Boyun Egzersizleri
Resim
Resim sayfaya sığması için yeniden boyutlandırıldı. Büyütmek için tıklayın.

İzometrik Egzersizler
(Dik olarak otururken veya ayakta yapılır)

-Fleksiyona direnç: Eller alna koyulur, baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır, 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.

-Ekstansiyona direnç:Eller başın arkasına (enseye değil) koyulur ve baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır. 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.

-Yana eğilmeye direnç: Sağ el yüzün sağ tarafına koyulur ve baş sağa doğru itilmeye çalışılırken sağ elle engel olunmaya çalışılır, 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır. Aynı hareket sol elle sola doğru tekrarlanır.

- Döndürmeye direnç:Sağ el başın sağ arka kısmına, sol el sol şakağa koyulur. Sağ omuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş sağa dönmeye zorlanır. Bu durumda 10'a kadar sayılır. Hareket el değiştirerek aksi yönde tekrarlanır.


İzotonik Egzersizler

-Başınızı yavaşça sağa döndürün ve üç saniye böyle durun. Başınızı öne döndürün. Dinlenin. Aynı hareketi aksi yöne yapın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.

-Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça arkaya bükün. Dinlenin. 5 defa tekrarlayın

-Başınızı yavaşça kulağınız omuzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın. Dinlenin. Yavaşça doğrultun. Aksi yöne tekrarlayın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.

-Başınızı saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde (yukarı, sola, aşağı, sağa) döndürün. Aynı hareketi saatin aksi yönüne yapın. Dinlenin. Hepsini 3 defa tekrarlayın.