Evde fizik tedavinin önemi günümüz şartlarında oldukça önemli. Konya da bu ne kadar az kullanılan bir yöntem olsada büyük şehirlerde profesyonel fizik tedavi teknikleri evde kullanılmaktadır.
Evde fizik tedavinin en önemli özelliği ise hastahanede ve özel merkezlerde aldığınız haftada 1 yada 2 günlük terapinin yetersizliğini gidermek. Yani daha çok terapi ve özel bir ilgilenme ile asıl fizik tedavinin birebir özel verildiğini anlayacaksınız.
Fizyoterapi, yaralanma, hastalık,
travma ya da yaşlılık gibi nedenlerle eksilme gösteren fonksiyonel
hareketleri geri kazandırma amaçlı yapılan uzman bir hekimin tanısı
sonrası fizyoterapiye özgü değerlendirme yöntemlerini kullanarak yine
bir çoğu dünyada fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş olan tedavi
yaklaşımlarının, Özel Egzersizler, manuel terapi, elektrik akımı, sıcak ya da soğuk uygulaması, ya da
çeşitli dalgalarla hastaların tedavisine sağlık ve yaşam kalitesinin
artırılmasında önemli görevleri olan bir bilim dalıdır.
Rehabilitasyon nedir?
Engelli kişileri topluma kazandırmak
için uygulanan tedavilerin tümüne rehabilitasyon denir. Rehabilitasyon
tedavisi ekibinde fizik tedavi uzmanı, fizyoterapist, psikolog ve sosyal
hizmet uzmanı gibi kişiler yer alır.
Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Metotları
•Kişinin rahatsızlığına uygun tedavi yöntemleri seçilir ve uygulanır.
•Manuel olarak yapılan tedavi ve buna yardımcı Sıcak-Soğuk paket uygulamaları
•Elektroterapi Ajanları (Compex, ultrason vb)
•Çeşitli Tedavi Yaklaşımları
(Kuvvetlendirme, eklem hareket aralığını korumaya ve ağrıyı önlemeye
yönelik manipülasyonlar, egzersizler, mobilizasyon teknikleri vb)
Fizik tedavi ile ilgili bilinmesi gerekenler:
Fizik tedavi seanslar halinde yapılır. Kişinin durumuna göre seans süresi ve sayısı değişkenlik gösterir. Kişinin durumu ve seviyesi tedavi programını belirler.
Fizik tedavi kimlere uygulanır?
•Bel, boyun, sırt ağrılarında
•Bel ve boyun fıtıklarında
•Omuz, kol, bacak eklemlerinde ağrıları olanlara,
•Romatizmal hastalıkların aktif döneminde olmayanlara,
•Ortopedik ameliyatlar sonrasında kaslarında güçsüzlük, eklemlerinde ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişenlere,
•Kırık, çıkık, incinme nedeniyle alçı sonrasında eklemlerinde sertleşmeler olanlara,
•Beyin, sinir hasarı sonucunda kol ve bacaklarda felç gelişenlere,
•Hareket sistemi dışında lenf dolaşımının bozulması sonucu kol ve bacaklarında şişme olanlara,•İnme (felç) Hastlarına,
•Vertigo ve denge problemleri yaşayanlara,
•Doğuştan gelen fiziksel engellerin iyileştirilmesi ve kişinin topluma geri kazınımında,
•Kronik Baş ağrıları ve yaygın olarak görülen ağrılı kişilere uygulanır.
Son yıllarda önemi daha fazla farkedilen tıp dallarından biri fizik tedavi ve rehabilitasyon normal yaşama dönmeyi hızlandırıyor. Branşımızın adı üstünde fizik tedavi ve rehabilitasyonda iki ayrı bölümden oluşuyor. Dolayısıyla birinci bölümde bir takım fiziksel ajanlar ki, bunların sayısı çok fazla. Bunlar ısı yayabiliyorlar, elektrik akımları verebiliyorlar. Mekanik etkileri var, bu kullandığımız ajanların. Bunların iyileştirici etkilerinden yararlanıyoruz. İkinci kısım rehabilitasyonda da başta egzersiz olmak üzere pek çok özel yöntemlerle daha çok vücudu çalıştırmak veya vücudun belirli bölümlerini çalıştırmak ve fonksiyonel hale getirmek için yapılan çabalardan bahsediyoruz. Dolayısıyla hem elle yapılan tedaviler hem de cihazla yapılan tedaviler bu kapsamda." Uzun ve sabır isteyen bir tedavi yöntemi olmakla birlikte, yan etkisini olmaması ve uzun vadede çok yüz güldürücü sonuçları olması nedeniyle çağımızın tedavi anlayışına en uygun yöntemdir.
Ceberal Palsy (CP) Rehabilitasyonu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları, fiziksel yetersizliğin çocuğun gelişimindeki olumsuz etkilerini en aza indirgeyip çocuk ve ailenin yaşam kalitesini yükselterek çocuğun mevcut özürüne rağmen bağımsız ve sosyal bir birey olarak topluma kazandırılmasını sağlar.CP'li çocukların rehabilitasyon programı hastanın yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenmelidir. Fizyoterapi programının başarılı olması için tedavinin mümkün olduğunca erken başlatılması çok önemlidir. CP rehabilitasyonunda amaç: Anormal postür ve paternlerin düzeltilmesi, oluşabilecek deformitelerin önlenmesi,mobilizasyon,mevcut becerilerin geliştirilmesi, yeni becerilerin öğretilmesi, üst ekstremitelerin fonksiyonel kullanımını sağlamak, yürüme eğitimi vermek, anlaşılabilir konuşmayı öğretebilmektir.
Multiple Skleroz (Ms) Rehabilitasyonu
MS HASTALIĞINDAKİ ETKİSİMS hastalığının nedeni bilinmiyor ama süregen bir hastalık. İlaç tedavisiyle birlikte yürütülmesi gerekiyor fizik tedavi ve rehabilitasyonun. Çünkü MS hastalığında bilemediğimiz nedenlerle merkezi sinir sisteminde oluşan plaklar, sinir sisteminin bazı fonksiyonlarını etkileyebiliyor. Ve bu fonksiyonlar çok riskli olabiliyor. Yani hasta gövdesi veya kolundaki, bacağındaki kaslarda güçsüzlük hissedebiliyor. Duyu problemleri olabiliyor. Uyuşukluklar... Buna bağlı yine merkezi sinir sistemindeki bozukluğa bağlı spasite dediğimiz sertlikler meydana gelebiliyor. Yine idrar tutamama veya idrar yapamama gibi mesaneyle ilgili sorunlar olabiliyor. Tüm bu problemlerin en aza indirgenmesi, belki tamamen giderilmesi değil ama kasların eski fonksiyonlarına getirilmesi, mümkün olan en üst düzeyde güçlendirilmesi. Hastanın yürüme veya elini kullanma sorunu varsa, bu organlarını en üst düzeyde kullanabilmeleri için, her hastadan hastaya değişen aralıklarla, her hastanın seyri, ilaçlara cevabı farklı.. MS hastaları rehabilitasyondan çok büyük oranda yarar görüyorlar gerçekten."
BOYUN VE BEL FITIĞI
Artık toplumların yüzde 80'inde hayatlarının belirli bir döneminde bir veya birkaç kez bu tip ağrıları çektiklerini düşünürsek, oldukça sık bir rahatsızlılık.. Artık gelişen toplumlarda belki yaşam şartlarının değişmesi ve insanların yeterince spor yapamaması veya vücutlarının yeterince güçlü olmamasından, kasların yeterince güçlü olmamasından kaynaklanan sorunlardan dolayı bu fıtıkları gerçekten sık görüyoruz. Özellikle genç, çalışan dinamik yaş gruplarında büyük oranda iş, güç kayıplarına da neden olabiliyor. Bu nedenle de mutlaka tedavisi gerekiyor."Genellikle boyun ve bel fıtıklarında tedavi yöntemlerinin yüzde 85'ini ameliyat dışı tedaviler oluşturuyor. Gerçekten büyük bir bası varsa, endikasyonları varsa, o zaman da hastayı oyalamadan cerrahiye göndermek gerekiyor. Boyun veya bel fıtıklarında cerrahi sınırlar içerisinde değilse hasta, hem bu fıtıkların yolaçtığı sinir basılarının oluşturduğu problemler ortadan kaldırılabiliyor. Ve hasta kendisine söylenen önerileri ve de egzersizleri muntazam yaparsa, orta, uzun vadede de bu şikayetinden tamamen kurtulması söz konusu."
ORTOPEDİK REHABİLİTASYON
Kırık, çıkık, bağ ve ligaman yaralanmaları, menisküs ve bağ yırtıkları gibi ortopedik problemlerin, cerrahi uygulama ya da alçı ya da atel gibi splintleme sonrasında, mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanması gerekmektedir. Amaç, hastaya bir an önce normal aktivite düzeyinin yeniden kazandırılmasıdır Hastalık, kaza, duruş bozukluğu vs. sebeplerle ile normal hareketlerimizin, ağrı ya da çeşitli kısıtlamalar nedeni ile bozulması sonucunda hekime başvururuz. Uygun tanı ve tedavi ile bir an önce şikayetlerimizin gerilemesi ve eski halimize kavuşmak için çaba gösteririz. Kırık, zorlanma vs. şeklinde oluşan patolojik durum, hekim tarafından sebeplerine göre tedavi edilmeye çalışılır.
İyileşmek ise sadece ağrının geçmesi ya da kırığın kaynaması değildir! Elbette şikayete yol açan gerçek sebeplerin ortadan kaldırılması, ağrının giderilmesi ile paralel yürüyecektir. Fakat bu süreçte, çeşitli hareket kısıtlılıkları, hareket ile ağrı ve bunlara bağlı olarak güçsüzlük, çabuk yorulma gibi bazı sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu durum günlük hayatımızı tamamı ile eskisi gibi sürdürebilmemizi engeller.
Örneğin omuz ağrısı nedeni ile rahatlıkla saç tarayamayız. Ameliyat sonrası diz, ayak bileği güçsüzlüğü ile merdiven çıkarken zorlanırız. Ya da el bileği tendonlarındaki şikayetimiz nedeni ile klavyede yazı yazmak büyük eziyet halini alır.
"En kısa sürede eski halimize kavuşmak" İşte iyileşmenin tanımı budur.
Doku iyileşmesinin tamamlanması, eski haline en yakın formda iyileşme gerçekleşmesi ve ardından eklem hareketlerimizin eski rahatlığına ve kuvvetine ulaşması için iyi bir rehabilitasyon süreci gereklidir.
Ortopedide çok güzel, çok mucizevi işler başarılıyor. Ama bunu rehabilitasyonla desteklemediğiniz zaman ne yazık ki bu sakatlıklar kalıcı olabiliyor. Dolayısıyla bu tip ortopedik girişimlerin sonunda ameliyatlı ve ameliyatsız büyük oranda fizik tedaviyle hastaların eski fonksiyonlarına geri getirilmesi lazım. Yoksa yapılan ortopedik işlemlerden de yeterince faydalanamıyor."
SPOR YARALANMALARINDA FİZİK TEDAVİ
Sportif rehabilitasyon, özellikle spor yaralanmalarının vazgeçilmez bir parçası. Spor travmatolojisiyle ortopedist arkadaşlarımız ilgileniyor. Bir takım cerrahi müdahaleler yapılıyor. Veya cerrahi olmayan tedaviler yapılıyor. Bu tedavilerden sonra veya bu tedavilerle eş zamanlı olarak sporcuların hem ağrılarının giderilmesi, eklem fonksiyonlarının ya da kas fonksiyonlarının giderilmesi gerekiyor. Artı sporcularda ekstradan bir kas güçlenmesi gerekiyor. Normal insanlarda belki pek fazla gerekmeyen, dolayısıyla bu aşamada rehabilitasyon özellikle sporcular için vazgeçilmez bir unsur.
Kireçlenme ve Fizik Tedavi
Kireçlenme dediğimiz hadise eklem yüzeylerindeki kıkırdağın aşınması. Bu yaşla birlikte artan bir süreç. Şikayete yolaçması da genellikle 40'lı yaşlardan sonra başlıyor. Tabi bu kişiden kişiye değişiyor. Ve her birinde de olması gerekmiyor. Dolayısıyla hastamızda bu tip şikayetler varsa, mutlaka egzersiz, çevre kasların güçlendirilmesi açısından şart. Düzenli bir egzersiz programıyla uzun vadede ekleme binecek olan yükü büyük oranda kaslara aktarmak mümkün. Ama bu egzersizlerin bilinçli ve sürekli yapılması lazım. Bunlar yeterli olmuyorsa ilaç tedavileriyle genellikle eklem kireçlenmelerinde, özellikle erken, orta dönemlerde fizik tedavinin orta ve uzun vadeli önemli derecede rahatlatıcı ve şikayetleri giderici etkisi var."
Yaşlılığa Bağlı Sağlık Sorunları ve Fizik Tedavi
Türkiye'de yeni yeni bu sorun hissedilmeye başlandı. Çünkü biz, kendimizi her zaman genç toplum olarak tanımlıyoruz ama bizde de yaşam süresi uzadıkça yaşlılarla ilgili özel bir sağlık sorunları ve bununla ilgili sosyal sorunlar da gündeme gelmeye başladı. Eklem hastalıkları açısından baktığımız zaman özellikle yaşlı toplumda sık görülen kireçlenme, zaten toplumun yüzde 10'unda gözüküyor. Ki, bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Bunun dışında kalp damar hastalıkları, akciğer hastalıkları vs. gibi aklınıza gelebilecek tüm organlarda zaten bir yaşlanma süreci sözkonusu.Kaslarda ister istemez bir zayıflama, bir gerileme olabiliyor. Dolayısıyla geriatri rehabilitasyon kapsamında insanların günlük yaşamlarını, özellikle yaşlıların günlük yaşam yaşamlarını kendi kendilerine bağımsız yapabilmeleri için gerekli tüm ayarlamalar ve rehabilitasyon yöntemleri deneniyor. Çünkü burada amaç kişinin toplum içerisinde üretici olması, artı çevresine, topluma yük olmadan olabildiğine kendi kendine bağımsız işini görünmesi. Dolayısıyla rehabilitasyonun da amacı, özellikle geriatrik rehabilitasyon da bu bağlamda çok önem kazanıyor."
Evde Kaliteli Fizik Tedavi Nasıl Alınır.
Evde fizik tedavi almak için sizin için uygun olan fizyoterapistle görüşmeniz gerekmektedir. Tabi görüşme yapmadan önce muayene ve tetkik bilgilerinizi yanınıza almayı unutmayınız. Bunları tamamladıktan sonra fizyoterapistiniz ile iyi bir fizyoterapi ve egzersiz plan çizebilirsiniz.Bir çok hastalık ve hastalık öncesi için korunmada fizik tedavi önemlidir. Bu yüzden fizik tedavi almanızı ve bir fizyoterapistle birlikte çalışarak kaliteli bir yaşama kavuşabileceğinizi unutmayınız.
Daha fazla bilgi ve görüşme için bizi arayınız.