Damar tıkanıklığı Felç Olma

Dünya Sağlık örgütüne göre inmenin tanımı: Vasküler nedenler dışında görünmez. Fokal serabral fonksiyon kaybına ait belirtilerin hızla yerleşmesi ile karakterize edilen klinik bir sendromdur. Diğer bir deyişle inme, beyni besleyen arterlerin (damarların) tıkanmasıyla yada kanama gibi nedenlerle kan akımını kalpten beyne iletememesi ve sonuc olarak beyin dokusunda nekroz alanı oluşmasıdır.

İnme geçiren biri dakikada 2milyon hücre kaybına uğramaktadır.Süre ne kadar uzunsa beyin hasarı o kadar geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde büyür.
İnme, kroner kalp hastalığı ve kanserlerden sonra 3. sırada gelen ölüm nedenidir.
24 saatten uzun sürebilir yada malesef ölünle sonuçlanabilecek ciddi bir sendromdur. Beyin kan damarlarının oklüzyonu veya rüptürü sonucu ortaya çıkar.
İnme; motor kontrollerin kaybı ve duyu hissinde değişiklikler, konuşma bozukluğu, koma ya benzer nörolojik defisitlerle karakterize edilebilen travmatik olmayan bir hastalık çeşidir.
Tıkanmış bir damar nedeni ile beyin 6-10 saniye kanlanması durması kişide geriye dönüslü bilinç kaybı veya nörol değişiklikler oluşabilir. Fakat 2 dakika ve sonrası süreler için beyinin tüm aktivitileri durur ve 5. dakikadan sonra geri dönüşümü mümkün olayan değişiklikler olur ve ölüm oranı yüksektir.

Riskler
Yaş; En önemli inme de risk faktörüdür.inme gecirenlerin %70i 65 yaş üzeridir.
Hipertansiyon; En önemli değiştirilebilmesi mümkün risk faktörüdür.
Sigara; İnme riskinin içmeyenlere göre 2 kat daha fazla olduğu bilinmektedir.
Alkol; 2 kadehten fazlası hipertansiyon,hiperkoagülabilite ve kalp ritm bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir ve risk faktörüdür.

İnme riskini azalmak için risk faktörlerinden kurtulmak ve günde 30 dkk lık egzersiz (tempolu yürüyüş olabilir) inme riskini azalttığı bilinmektedir.