Bel ağrıları ve egzersiz tedavisi

Günümüzde bir çok kişinin sorunu olan bel ağrıları, özellikle ağır iş yapması gerekenlerde (ağır kilolar kaldıran kişiler) ve masa başında oturanlarda çok sık görülmekte, Özellikle ev hanımları da bu rahatsızlıktan dolayı en sık fizyoterapi ye başvuranlar arasında. Bel sağlığı cok önem arz etmekte vücudummuzun bütün hareketlerini omurga desteği ile yaptığımızı düşünürsek ve günlük yaşam aktivitelerimizi gerçekleştirmede bize engel olmamasını istiyorsak; Bu işe sağlığımızı iyice kaybetmeden başlamak gerekmektedir.

Resim

Bel ve Sırt ağrılarına yol açan nedenler
Günümüzde insanlar artık bel sağlığına daha bilinçli bunun için araştırmalar yapmakta ve dahada meraklı olup doktorlarına bu sorunu yaşamamak için başvurmaktadır. Bizde size Bel ve Sırt Ağrılarına yol açan nedenleri belirterek size bunlardan uzak durmanız gerektiği hususunda uyarmayı amaçlıyoruz.

Bütün insanlarda olabilecek sırt ağrıları, Basit nedenlerlede oluşurken, Bir tranva veya ağır yük kaldırma gibi nedenlerde eklenebilir.

Bel sağlığı ve belirtileri
1- Bitkinlik, Stresli yaşam, Sabah yorgunluğu ve baş ağrılarınında bulunduğu bir şekilde görülebilir.
2- Duruş (postür) bozuklukları: İş yerinizde veya çalışma masanızda devamlı ve düzgün olmayan bir postür (duruş) sahibi olmak zamanla bir çok kas spazmına ve bel ağrısına neden olmakta
3- Fibrosit sendromu: Kas spazmı olarakta bilinir. Ağrı en sık olarak sırt ve boyun sonrada kol ve omuzlarda görülebilir. Yaygın bir ağrı şekli vardır. Sebebi hatalı duruş pozisyonları, zorlama, soğuk ve nemli bir ortamda kalma gibi nedenlerden oluşmaktadır.
4- Omurganın eğrilikleri (Skolyoz): Sırtta eğriliğin olması ve başın öne gelmesini izleyen omurgalarında rotasyonu ile seyredebilen arkadan bakıldığında omurganın düzgün bir hat izlememesinin, nedeni kalıcı veya fonksiyonel dedğimiz bir skolyoz hastalığıdır. Kesinlikle Ftr bölümüne görünmeniz tavsiye olunur.
5- Yansıyan Ağrılar:Her hangi bir organınızın size verdiği ağrı yansıyarak belde ağrılara sebeb olabilir.
6- Fibromiyalji: Romatizmal bir hastalıktır, Kadınlarda çok sık görülmektedir, genellikle psikosomatik kökenli olduğu bilinmektedir. Bazen bu hastalık Romatoid artrit den sonrada gelişebilmektedir. Uyku bozukluğu, kas ağrıları, çabuk yorulma semptomlar arasında sayılabilir.( Fizik tedavi çok iyi gelmektedir.)
7- Bel Fıtığı: Bel veya sırt bölgesinde oluşan fıtıklar nedeni ile şiddetli olduğu zamanlar inanılmaz ağrılara neden olmaktadır.
8- Osteoporoz: Belli bir yaştan sonra kemiklerinde yaşlanmasına bağlı oluşan hastalık Kemik erimesi.
9- Romatizmal Ağrılar: Kemiklerde veya kaslarda da oluşabilmesi mümkün olan romatizmal durumlar sonucu oluşan hastalıklar.
10- Bursit: Vücudumuzun bazı tendon veya kasların kemik üzerinden gecerken friksiyona uğraması sonucu oluşabilen ağrılı durumdur.

Aslına bakarsak ağrı vücudumuz için bir sinyal verme şeklidir. Vucudumuzda sorunlar olabilmekte ve bu sorunu bize ağrı ile bildirmektedir. Önemli olan bu ağrının nerden geldiğidir ve hangi doku veya organda sorun olduğudur. Bunun için ağrı bizim için önemli bir sinyaldir ve doktora görünmekten hiç sakınmayınız deriz.


Bu günlerde her 5 imizden 4′ünde görülen bu ağrılarla ilgili doktora başvurma nedenlerinden ikinci sırada yer alan bel ağrısı ilerleyen zamanlarda daha da çok hastalıklara yol açma uyuşma sinir basılarıda bu ağrıları zamanla izlemektedir.
Eğer bel fıtığı veya disk sorununuz varsa yaptığınız egzersizler için uzman birinden kesinlikle ev programı ve yapılan egzersizlerin nasıl yapıldığı konusunda iyi bir bilgi almanızı öneririz. Fizyoterapistlerin uzman olduğu bu konu egzersiz ve tedavi hareketlerinde size gereken bütün bilgileri vereceğini biliyoruz. Önce uzman bir doktora ( Fizik tedavi uzmanı) gittikten sonra size tanı koyarak Fizyoterapiste yönlendirecektir. Bu uzman iki ekibi dinlemeniz ve sizin için yaptıkları tedavi planını uygulamanız size tüm hayatınız boyunca bu ağrılardan uzak tutacak tek formül.

Eğer sağlıklı iseniz ve ben bu ağrılardan korunmak istiyorum diyorsanız günlük yaşamınıza spor u eklemeniz çok önemli.
Fitness, Düz koşu ve karın kasları ile sırt kaslarını kuvvetlendirme size mekanik bel ağrıları için ilaç gibi bir yöntem. Yüzme benim size tavsiye edebileceğim en güzel spor. Eğer su ile sağlık sorunları yaşıyorsanız, yürüme ile başlayan tempolu koşu ile devam eden sonunda yapılan egzersizler ve germelerdir.

Çok dikkat edilmesi gereken bir konuda Isınma, ısınmadan önce spor yapmak ağır bir antreman yapmak size daha kötü kas ve bel hastalıklarına yol açabilir. Bizim tavsiyemiz sağlıklı biri de olsak bir antreman yapmak istediğimizde uzmanların fikrini almanızdır. Bu uzman kadro Fizik tedavi uzmanı ve Fizyoterapistler size gerekn yolu çizecek hatta diyet konusunda da sizi yönlendirecektir.

Bel ağrılarından kurtulmak veya önlemek çok basit fakat Türkiye de hala tam bir bilinçlenme söz konusu değil, Avrupada bir çok kişi günlük yaşamında normal yaptığı işlerde ( masada oturma şekli, bir eşyayı taşıma şekli, yürüme normal duruş pozisyonları vs vs gibi) uzmanlardan öneriler almakta ve uygulamakta. Sağlıklı bir yaşam için lütfen bel sağlığımıza da dikkat edelim ve standartlarımızı yükseltelelim.