Bel ağrısı nedenleri

Bel ağrısı nedenleri nedir ve Bel ağrısına sebeb olan etkenler hakkında bilgiler.

Resim

Yaşam boyu prevalansı %60-90 arasında seyreder. 45 yaş altı popülasyonda aktivite kısıtlanması yada iş günü kaybına yol açan en önemli nedenidir. Yatarak tedavi edilen hastalıklar arasında 5 cerrahi uygulanan hastalıklar arasında 3. sıradadır. %95 olguda mekanik nedenler ön plandadır. Etyolojik faktörler çok çeşitlidir ve sınıflamada bir standart yoktur.

Bel ağrısı nedenleri
Superfisyal somatik ağrı
Derin somatik ağrı
Radiküler ağrı
Viseral yansıyan ağrı
Nörojenik ağrı
Psikojenik ağrı

Superfisyal somatik ağrı
Cilt ve subkutan dokulardaki nosiseptif lifler ağrı kaynağı,
Yüzeyel dokuların travmatik lezyonları (lazerasyon, yanık, kompresyon vb), ülserler, enfeksiyonlar (selülit)
Kutanöz A lifler ile iletilir.Keskin yada yanıcı tarzdadır.İyi lokalize edilebilir.

Derin somatik ağrı (Spondilojenik ağrı)
Sinuvertebral sinir ve myelinsiz posterior primer dal tarafından inerve olan yapılar ağrının kaynağı Keskin, künt yada baskı tarzında olabilir, Diffüz bir ağrıdır, iyi lokalize edilemez, bir çok segmenti etkileyebilir. Hareketle artar, istirahatle geriler. Koruyucu kas spazmı ve anormal postur eşlik edebilir.

Radiküler ağrı
Spinal sinirler ve kökleri ağrının kaynağıdır.Spinal stenoz yada disk herniasyonu sonucudur.Etkilenen sinir kökünün afferent dağılımında segmental yayılan vurucu tarzda bir ağrıdır.Kökdeki etkilenime göre şiddeti değişkendir.Genellikle akut başlangıçlıdır.Oturmak ve ayakta durmakla artar, yatak istirahati ile geriler.Nörolojik defisitler eşlik edebilir.

Mekanik bozukluklar
Normal anatomik yapıların aşırı kullanımı, zorlanması, yaralanması veya deformitesine bağlı ortaya çıkan ağrılardır.
Postur bozuklukları:Travmatik, Lomber sprain, kırıklar, çıkıklar, Konjenital mekanik problemler, Transisyonel vertebra, Spina bifida vb.