Lenf ödem ve Lenfödem sınıflandırılması

ResimLenfödem: Protein den zengin sıvının intersitisiyel boşlukta aşırı miktarda birikmesi sonucu oluşan bir dizi hastalık durumun genel isimlendirilmesidir.

Diğer bir deyişle lenfatik sistemin fonksiyon bozukluğu olarakta tanımlanabilir.
Mastektomi sonrası gelişen lenfödem kolda ağırlık,ağrı,parestezi, azaltılmış mobilite ve bozulmuş fonksiyon ile karakterizedir. Zamanla etkilenmiş kolda fibrozis ve inflamasyonda gelişebilir. Bu durum kişinin yaşam kalitesi olumsuz yönde etkiler ve hastalarda zamanla anksiyete depesyon ve uyum sorunları, sosyla problemler açığa çıkabilir. Burda oluşan psikolojik problemler tedavi sırasında olumsuz etkiler gösterir.
En büyük sıkıntılar ise cerrahi girişim sonucu alınan lenf nodulu sonrası gerçekleşir. hasta bu durumla ömür boyu yaşamak durumuna gelebilir.

Lenfödem;
Tek taraflı veya asimetriktir. Ağrısızdır. Cilt rengi normaldir. Ekstremite ağırlığında artış söz konusudur. El ve ayaklarda duyu bozuklukları ve eklem sertlikleri görülebilir. Enfeksiyona karşı drençte azalma görülür.

Lenf ödem tanısında klinikte doktorlar tarafından kullanılan bazı teknikler;
İndirek lenfografi,Ultrason,MRIve CT, Patent mavisi…

Lenfödem sınıflandırılması
- Primer Lenfödem: Marfolojik olarak açığa çıktığı yaşa göre ödemi tetikleyen faktöre göre ve genetik olmak üzere 4 şekilde sınıflandırılır.
- Seconder Lenfödem: Radyoterapi, cerrahi müdahale, travma, inflamasyon veya neoplastik bozukluk sonucu lenf yollarının obstrüksiyonu veya kesintisine bağlı gelişen lenfödem tipidir. Tümörler, posttracmatik durumlar, Lenfanjit,Artifisyal gibi örnek nedenlerden dolayı seconder lenfödem gelişebilir.