Fibromiyalji Sendromu ile Oluşan Ağrılar

ResimFibromiyalji yaygın vücut ağrısı, yorgunluk ve belirli anatomik bölgelerde hassas noktaların varlığı ile karakterize olan etyolojisi tam olarak bilinmeyen kronik seyirli bir kas iskelet sistemi sendromudur. Her yaşta görülebilmekte olduğu gibi en sık görülen yaş aralığı 30-50 yaşlardır. Genellikle hastalar kadındır.
Fibromiyalji; uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik ve sabah tutukluğu ile birlikte görülebilir. Hastalar genellikle kas ağrısından yakınmaktadır. Bunun yanında bölgesel eklem ağrıları, şişlikler, el ve ayaklarda soğuma ve uyşmalardan yakınılmaktadır.
Fibromiyaljide, gösterilebilir patofizyolojik bir bulgu henüz saptanmamıştır.
Hastalar belirtilerin belirli bir olaydan sonra başladığını belirtmektedir. Bu olaylar; fiziksel travma, emosyonel travma, viral hastalık gibi durumlardan sonra.
Fibromiyalji sendorumu genel olarak bir belirtiler bütünü olarak tanımlanır. Bu belirtileri kas iskelet sistemine ait olanlar, kas iskelet sistemi dışı olanlar ve eşlik eden belirtiler olarak üçe ayırabiliriz.
1- Kas iskelet sistemine ait olan semptomlar
Ağrı,Tutukluk,Yumuşak dokularda şişlikler.
2- Kas iskelet sistemi dışı belirtileri
Yorgunluk,Sabah yorgunluğu,Uyku bozukluğu,Paresteziler
3- Eşlik eden belirtiler
Kişilik bozuklukları, dismonore,raynaud fenomeni,üretral sendrom olarak örnekledirebilir.
Eklem, kas gücü,duyu ve refleklerin muayenesi normal çıkmaktadır. Fakat hassas noktalar vardır.


Fibromyalji hastalarında tedavi, tanının ACR kriterlerine uygun şekilde konmasıyla başlamaktadır. Tedavideki ikinci basamak ise, fibromyaljinin iyi karakterli, yaşamı tehdit etmeyen, sakatlık bırakmayan, eklem deformitesi yapmayan, ancak aralıklı veya süreğen olabilen kronik bir hastalık olduğu konusunda hastanın aydınlatılması ve güveninin kazanılmasıdır.
Semptomları artıran faktörlerin tespit edilmesi ve eliminasyonu ile farmakolojik ve non-farmakolojik tedavinin kombinasyonu ana tedavi kriterleridir. Etkili bir tedavi için hastanın stres, gürültü, soğuk, ağır çalışma, kötü postür, obesite gibi ağrıyı artırıcı faktörlerden uzaklaştırılması, uyku bozuklukları ve psikolojik problemlerin çözülmesi gerekmektedir.
Farmakolojik tedavi: Santral sinir sistemini aktive edici ilaçların, özellikle de düşük doz trisiklik antidepresanların fibromyalji semptomlarını etkili bir biçimde hafiflettiği ortaya konmuştur. Bu amaçla, en çok kullanılan preparatlar amitriptilin ve siklobenzaprin olup bu tedaviyle hastaların ağrı, yorgunluk ve uyku bozukluğu şikayetlerinde düzelme sağlanabilmektedir. Selektif serotonin geri alınım inhibitörlerinin fibromyalji tedavisinde santral ve periferik yolla etkin oldukları gösterilmiştir. Daha çok nöropatik ağrı tedavisinde kullanılan bir antiepileptik olan gabapentin de, fibromyaljide görülen kronik ağrının tedavisinde etkili bulunmuştur. Gabapentin, kronik ağrı tedavisi yanında uyku bozukluğu ve anksiyete semptomlarında da azalmayı sağlamaktadır. Tizanidin de, ağrı ve kas spazmı üzerinde etkilidir. Non steroid antiinflamatuar ilaçların fibromyaljideki ağrı semptomların kontrol etmekte yeri yoktur ancak tramadol ile ağrı semptomları gerileyebilir. Tramadol kullanılan hastalarda ağrı, aktivite kısıtlılığı önemli ölçüde azalır ve yaşam kalitesinde artış görülür.
Farmakolojik olmayan yöntemler: Egzersiz, fibromyalji tedavisinde önemli yere sahiptir. Ancak hastaların çoğu yeterli kondisyona sahip olmadıkları için egzersize düşük sayı ve şiddetle başlanması gerekir; aksi takdirde şikayetlerinde artma meydana gelebilir. Uygulanan diğer tedavi yöntemleri arasında TENS, akupunktur ve hassas noktalar içerisine lokal anestezikle birlikte kortikosteroid enjeksiyonları sayılabilir.