Protez - Artroplasti Rehabilitasyonu

Artroplasti nedir bilgiler ve Artroplasti Cerrahisi ve Sonrası Fizik Tedavi.


Artroplasti: Herhangibir eklemde ağrıyı gidermek, eklemin hareketinin genişliğini sağlamak ve eklem kontrolü sağlamak amacı ile eklemin yeniden yapılandırımlasıdır. Diğer bir tabirle biyolojik sorunlara mekanik bir çözümdür.
Eklem yüzeyleri düzelteilerek yada düzeltilmeden yapay eklem konulması veya konulmamasıdır.


Artroplastide cerrahi girişimin amacı
Ağrıyı azaltmak, Eklemin yaptığı fonksiyonu tekrar düzeltip kazandırmak, Eklemde yük dağılımına bağlı oluşabilecek dejeneratif etkilerin engellenmesi, Eklem çevresindeki dokuların fonksiyon kaybının ilerlemesinin durdurulmasıdır.

Artroplastide Fiksasyon Tipleri

1- Segmentşi Fiksasyon 2- Biyolojik Fiksasyon


Fizik tedavide Rehabilitasyonu
Diz Artroplastisi Rehabilitasyonu. Diz protezlerinde son durumu belirleyen faktörlerin başında, ameliyattan sonra uygulanan rehabilitasyon gelmektedir. Rehabilitasyonunun amacı derin ven trombozu, pulmoner emboli gibi hareketsizliğin olumsuz etkilerini önlemek, yeterli ve fonksiyonel bir hareket açıklığı sağlamak, eklem stabilitesini sağlamak için etraf kasları güçlendirmek ve hastanın bağımsızlığını sağlayarak yaşam kalitesini yükseltmektir.

Kalça Artroplastisi Rehabilitasyonu. Total kalça artroplastisi sonrası rehabilitasyonun amacı protezin yerinden oynamasına karşı önlem almak, hastayı erken mobilize etmek, hareketsizliğin olumsuz etkilerini (derin ven trombozu, pulmoner emboli, basınç yaraları gibi) önlemek, yardımcı yürüme cihazları ile hastanın bağımsız hareketini sağlamak, hastayı ağrısız harekete kavuşturmak, kalça etrafındaki kasları güçlendirerek hastayı günlük yaşam aktivitelerinde ve iş yaşamında bağımsız hale getirmektir